Η διεκδίκηση του Εφετείου Ανατολικής Μακεδονίας είναι μια υπόθεση πολυετής. Ένα χρόνιο και ανεκπλήρωτο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας, η οποία θλίβεται και πικραίνεται βλέποντας να ιδρύονται σε όλη τη χώρα μικρά και ευέλικτα Εφετεία, όχι όμως στην περιοχή μας.
Είναι γεγονός ότι τη σημαία του αγώνα της διεκδίκησης ανέκαθεν κρατούσαν οι δικηγόροι. Ο φορέας τους, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας, στο παρελθόν λιγότερο και πρόσφατα περισσότερο μαχητικά, οργανωμένα και μεθοδικά, έθετε το ζήτημα, ενημέρωνε, ξεσήκωνε συνειδήσεις. Τα τελευταία χρόνια, μετά το 2005, ο Σύλλογος πέτυχε ένα σημαντικό βήμα. Έγινε κατανοητό το αίτημα στον Άρειο Πάγο αλλά και σε ένα τμήμα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας (το οποίο εξάλλου περιέχει και μια απαίτηση ισότητας: γιατί οι ίδιοι ακριβώς λόγοι που συνηγορούν υπέρ των Εφετείων Καλαμάτας, Αγρινίου, Χαλκίδας, Λέσβου, Ηρακλείου να μη λαμβάνονται υπόψη για τους κατοίκους της Δράμας, της Θάσου, της Καβάλας;).
Έτσι είχαμε την επιτυχία να ζητηθεί από τον κ. Χατζηγάκη, τότε υπουργό Δικαιοσύνης, η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου για την ίδρυση Εφετείου στην Καβάλα.
Στην προσπάθεια του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας να ενημερώσει τις αρχές ο Δήμος Καβάλας τάχθηκε από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυος. Ως δήμαρχος παραβρέθηκα στην Αθήνα στη σχετική συνάντηση του Προεδρείου με τον εισηγητή αρεοπαγίτη κ. Παπανικολάου, καθώς και με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Σανιδά. Ακολούθως, δύο συσκέψεις που έγιναν στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου με τη συμμετοχή πλήθους φορέων κατέληξαν στο ότι το βαρύ φορτίο έπρεπε να πέσει στους βουλευτές, οι οποίοι θα ενημέρωναν τον υπουργό και θα τον έφερναν σε επαφή με τους τοπικούς φορείς.
Επειδή το Εφετείο αφορά όλη την κοινωνία, πολύ σωστά ο Δικηγορικός Σύλλογος προσπάθησε να κινητοποιήσει όλους τους θεσμικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον νομό μας. Έτσι, ιδίως στην τελευταία σύσκεψη, μεταξύ άλλων ήταν παρόντες ο μητροπολίτης, οι βουλευτές, οι δήμαρχοι του νομού, ο νομάρχης, και οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου, του Τεχνικού, του Εμπορικού και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, του Ιατρικού Συλλόγου, του Εμπορικού Συλλόγου.
Μια νέα σύσκεψη για το Εφετείο πρέπει να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά.
Αν θέλουμε να κινητοποιήσουμε την κοινωνία, πρέπει να την ενημερώσουμε. Να καταστήσουμε δική της υπόθεση το αίτημα της ίδρυσης Εφετείου Καβάλας. Η διάχυση της ενημέρωσης δεν μπορεί παρά να γίνει κυρίως μέσω των θεσμικών, των επαγγελματικών και των επιστημονικών φορέων. Αλλιώς δεν θα έχει επιτυχία.
Συσκέψεις που δεν έχουν πλατύ, ανοιχτό και δυναμικό χαρακτήρα, δεν έχουν νόημα τώρα πια. Αν γίνονται σε στενό κύκλο, περιορίζουν το θέμα, το καθιστούν ελιτίστικο, μειωμένου ενδιαφέροντος και όχι ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας
Θα πρόκειται για διεκπεραίωση. Για εκπλήρωση τυπικής υποχρέωσης. Για ενταφιασμό της υπόθεσης από εμάς τους ίδιους.
Προσοχή λοιπόν! Συσκέψεις βιαστικές και χωρίς προετοιμασία, με στόχευση απροσδιόριστη και ασαφή, με περιορισμένη συμμετοχή φορέων ή με αποκλεισμούς, το πιο πιθανό είναι να οδηγήσουν σε λάθος αποτέλεσμα.
Υ.Γ.
Η απάντηση του νέου υπουργού κ. Δένδια στην ερώτηση του βουλευτή Καβάλας κ. Τιμοσίδη είναι επιεικώς απαράδεκτη. Χωρίς αιτιολογία μας λέει πως η Καβάλα δεν είναι στο σχεδιασμό των νέων Εφετείων της χώρας ενώ ως κριτήριο για τη χωροθέτησή τους εισάγει τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
Η άποψη είναι πρωτοφανής και ολέθρια και δείχνει την ατολμία των κυβερνώντων (άντε μετά να τα βάλουν με τη διεθνή οικονομική κρίση, με την επιθετικότητα των γειτόνων, με την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας μας). Είναι όμως και υποκριτική.
Γνωρίζουμε όλοι την αντίθεση των Χανίων για το Εφετείο Ηρακλείου, του Μεσολογγίου για το Εφετείο Αγρινίου, της Ερμούπολης για το Εφετείο Μυτιλήνης.
Εδώ λοιπόν η αντίθεση δεν είναι με την Κομοτηνή αλλά με έναν συγκεκριμένο πολιτικό, απέναντι στον οποίον οι δικοί μας κυβερνητικοί βουλευτές και νομάρχες δεν κατάφεραν να αντιτάξουν τη φωνή της λογικής ή τη δική τους πολιτική ισχύ.
Σχόλια
Κι εμείς νομίζαμε ότι εννοούσε πως ζητούσε την συναίνεση των Κομοτηναίων;