Δημοτικό Κολυμβητήριο Καβάλας

Δημοσιεύω την επιστολή που δέχθηκα στο επίσημο email του Δήμου από μια συμπολίτισσα μας σχετικά με το κλειστό κολυμβητήριο της Καβάλας.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Επιτέλους πόσα μπορούμε να ανεχθούμε???.

Στην πόλη της Καβάλας από το 2007??? είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του κλειστού κολυμβητηρίου.

Αφού λοιπόν ανεχθήκαμε το γεγονός ότι μικρά παιδιά που ασχολούνται με το άθλημα της κολύμβησης από 4 έως 17 ετών κολυμπούσαν ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών σε ανοιχτό κολυμβητήριο, αφού ανεχθήκαμε τις διαμάχες μεταξύ Δημάρχου και Νομάρχη, αφού ανεχθήκαμε το κολυμβητήριο να παραδοθεί στο Δήμο αλλά να παραμείνει κυριολεκτικά κλειστό, αφού ανεχθήκαμε για ένα ολόκληρο χειμώνα να συνεχίζουν τα παιδιά να κολυμπούν στο κρύο, αφού ανεχθήκαμε να παραχωρηθεί η διαχείρισή του στη Δημοτική Επιχείρηση (που στόχος της είναι το κέρδος), αφού ανεχθήκαμε τα 10 ¤ που πρέπει να πληρώνει ο κάθε αθλητής για να έχει την πολυτέλεια να αθλείται χωρίς να βρέχεται και να κρυώνει τον χειμώνα και χωρίς να κινδυνεύει από μελάνωμα το καλοκαίρι, αφού ανεχθήκαμε τα μικρά αποδυτήρια σε ένα σύγχρονο ?? κατά τα άλλα αθλητικό κέντρο, αφού ανεχθήκαμε τη ΔΑΝΕΚ (η Δημοτική Επιχείρηση που λέγαμε) να βγάλει κάρτα ψηφιακή στα παιδιά και να την χτυπάνε κατά την είσοδό τους στο ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΧΩΡΟ για να εμφανίζεται στο υπολογιστή η φωτογραφία τους και να ελέγχει η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ μήπως και τυχόν κολυμπήσει άλλο παιδί ή μήπως αθληθεί κάποιο παιδί που δεν έχει καταβάλλει το αντίτιμο στην ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, αλλά να ανεχθούμε και τον Σεκιουριτά που διόρισε η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ να στέκεται στην είσοδο και λα ελέγχει αν τα παιδιά χτυπήσουν ή όχι κάρτα. Κατανοώ ότι υπάρχουν λειτουργικά έξοδα και ότι αυτή θα είναι η δικαιολογία του Δήμου αλλά που είναι η ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος στις νέες γενιές, ποιος είναι ο ρόλος της πολιτείας?? Γιατί και ο Δήμος και η Νομαρχία είναι πολιτεία. Και μια ερώτηση επιχορηγεί η επίσημη πολιτεία δηλ. το Υπουργείο αθλητικό χώρο μιας ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ??????

Φτάνει

Ο αθλητισμός δεν είναι επιχείρηση

Μία απεγνωσμένη μητέρα που θα ήθελε τα παιδιά να ασχοληθούν με αυτό που λέγεται αθλητικό ιδεώδες.

Ακολουθεί η απάντηση μου

Αγαπητή κυρία,

Για όλα φταίμε εμείς, είναι σίγουρο.

Ευθυνόμαστε γιατί ύστερα από τόσα χρόνια λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων δεν έχετε ακόμη κατανοήσει πως ο Δήμος και οι επιχειρήσεις του αποτελούν μια ενότητα, αδιάρρηκτη, σε οργανικό, λειτουργικό και ιδεολογικό επίπεδο. Ότι δηλαδή οι δημοτικές επιχειρήσεις (ΔΑΝΕΚ για την ανάπτυξη, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τις κοινωνικές υπηρεσίες, ΔΕΚΕΚ για την κατάρτιση, ΔΗΠΕΘΕ για το θέατρο και ΔΕΥΑΚ για την ύδρευση και την αποχέτευση) δεν αποσκοπούν στο κέρδος, δεν προσδοκούν οικονομικές υπεραξίες, δεν εκμεταλλεύονται κανέναν.

Ευθυνόμαστε γιατί δεν σας βοηθήσαμε να καταλάβετε πως το Κλειστό Κολυμβητήριο Καβάλας δεν επιδοτείται από κανέναν παρά μόνον από τον Δήμο. Κράτος, ΓΓΑ, ΟΠΑΠ τα δίνουν αλλού και, πάντως, όχι στο Κολυμβητήριο.

Ευθυνόμαστε γιατί ξεχάσατε τόσο γρήγορα τις δηλώσεις του υφυπ. Κ. Ιωαννίδη ότι δεν στέλνει λεφτά σ’ έναν Δήμο που τα ξοδεύει σε «πανηγύρια» (εννοούσε το Φεστιβάλ Φιλίππων, το Κοσμόπολις, τα Ελευθέρια και ποιος ξέρει τι άλλο).

Ευθυνόμαστε γιατί δεν σας έχουμε ακόμη πείσει ότι ο εξισωτισμός δεν συνιστά κοινωνική πολιτική. Ότι δεν είναι έντιμο να δίνεις στον πλούσιο και στον φτωχό τις ίδιες παροχές ή να απαιτείς από αυτούς τις ίδιες αντιπαροχές. Ότι η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί πρόταγμα και όταν δίνεις, όχι μονάχα όταν λαμβάνεις.

Ευθυνόμαστε γιατί δεν αναδείξαμε ακόμη σε πλειοψηφικό ρεύμα την απαίτηση της προστασίας του δημόσιου χώρου και της δημόσιας περιουσίας, που ανήκουν σε όλους μας εξίσου, και όχι σε μερικούς προνομιούχους ή σε κάποιους βάναυσους καταπατητές και εκμεταλλευτές του.


Ερώτηση προς τους δημότες της πόλης

Πιστεύετε πως ο Δήμος πρέπει να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το κλειστό κολυμβητήριο ακόμη και σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων του (Κοσμόπολις, Φεστιβάλ Φιλίππων, κάποιου αναπτυξιακού έργου κ.λ.π.);”


Παρακαλώ απαντήστε στα σχόλια του blog, με ενδιαφέρει πολύ.

Σχόλια

Ο χρήστης Τσεβρεμές Γιάννης είπε…
Κ. Δήμαρχε,
Με αφορμή το σχόλιο της συμπολίτισσας και την απάντησή σας σχετικά με τη λειτουργία και χρήση του κλειστού κολυμβητηρίου, θα ήθελα να τοποθετηθώ κι εγώ δημοσίως ως άνθρωπος με μια μικρή θητεία στον τοπικό αθλητισμό. Πολύ περισσότερο μάλιστα αφού έχω περάσει και ακόμη περνάω αρκετό χρόνο στα κλειστά γυμναστήρια. Η τοποθέτησή μου είναι γενικότερη για όλα τα δημοτικά γυμναστήρια και χώρους άθλησης και δεν αφορά μόνο το νέο κολυμβητήριο.
Ως κεντρική ιδέα θα συμφωνήσω με την ουσία της κριτικής που άσκησε η προηγούμενη συμπολίτισσα. Αποτελεί συνταγματική
υποχρέωση της πολιτείας και κατ' επέκταση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ΔΩΡΕΑΝ προαγωγή και ενίσχυση του ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ αθλητισμού κάθε μορφής και για κάθε ηλικία (όχι μόνο για τα παιδιά όπως αναφέρει η μητέρα, προφανώς, συμπολίτισσα) και μέσω αυτής, η ανάπτυξη της προσωπικότητας των πολιτών και των δημοτών. Το από που θα διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια και οι τυχόν αντιπαραθέσεις υπουργών με δημάρχους, δημάρχων με νομάρχες και
άλλες παρόμοιες συγκινητικές κομματικές ίντριγκες, ποσώς ενδιαφέρουν τον πολίτη. Ο πολίτης θέλει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ από τους αιρετούς κι όχι δικαιολόγηση των αδυναμιών βάσει κομματικών αντιπαραθέσεων. Διαφορετικά, αν είχαμε άμεσες λύσεις - πακέτο για τα πάντα, θα θέταμε οι ίδιοι υποψηφιότητα για δήμαρχοι, βουλευτές, υπουργοί, νομάρχες κλπ.
Επί της ουσίας τώρα! Φυσικά και είναι απαράδεκτη η θέσπιση εισιτηρίου σε ΔΗΜΟΣΙΟ γυμναστήριο για την άθληση των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό οι δημότες αποκαρδιώνονται εντελώς και πεθαίνει η όποια διάθεση των ανθρώπων για μαζικό αθλητισμό. Ή από την άλλη πλευρά, αναγκάζονται να αιμοραγγούν οικονομικά και να στερούνται βασικά αγαθά πολλές οικογένειες για να ικανοποιήσουν τις ποικίλες ανάγκες των τέκνων τους. Οι δε ενήλικες στρέφονται είτε στη καθημερινή ζωή του καναπέ και της πολυθρόνας (βλέπεις το χαζοκούτι κοστίζει λιγότερο, αν κι αυτό παίζεται τώρα με την επέλαση των συνδρομητικών καναλιών) είτε προς ιδιωτικά γυμναστήρια, αφού τα δημόσια είναι είτε σε κακή κατάσταση, είτε απαγορεύεται πρακτικά η πρόσβαση σ' αυτά με διάφορες αστείες γραφειοκρατικές προφάσεις. Σας ερωτώ κ. Δήμαρχε, εάν είσαστε ερασιτεχνικώς αθλούμενος δημότης και επιθυμείτε να έχετε πρόσβαση στην αίθουσα βαρών της Καλαμίτσας, ποιες ώρες και υπό ποιες προυποθέσεις μπορείτε να το κάνετε αυτό??? Σας απαντώ αν δεν γνωρίζετε: Ώρες κοινού κατά περιόδους τοποθετούνται
από 11πμ έως 3μμ!!! Παρόμοιο καθεστώς ίσχυε για το ανοιχτό κολυμβητήριο παλιότερα, όταν το περίφημο "κοινό", που πριν τις εκλογές μεταμορφώνεται σε "λαό" και "ψηφοφόρους", είχε θεωρητικά πρόσβαση γύρω στις 12 με 2 μμ.!!!
Δηλαδή για να χρησιμοποιεί κάποιος ερασιτέχνης δημότης το κλειστό γυμναστήριο ή παλιότερα το ανοιχτό κολυμβητήριο, πρέπει να είναι είτε αργόσχολος, είτε συνταξιούχος, είτε άνεργος! Φυσικά, ο τελευταίος άλλες προτεραιότητες και βάσανα έχει να αντιμετωπίσει!
Ο χρήστης Τσεβρεμές Ιωάννης είπε…
Αντιθέτως, ενισχύεται με κάθε δυνατό τρόπο και αρκούντως πλουσιοπάροχα, ο "αθλητισμός" των επαγγελματικών ανωνύμων εταιριών, βλ. ΠΑΕ, ΚΑΕ κλπ. για τις οποίες καμμιά υποχρέωση και ευθύνη δεν (θα έπρεπε να) έχει ο Δήμος ή το Κράτος! Αντίθετα, θα έπρεπε να υπάγονται στο Υπουργείο Εμπορίου και όχι στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται. Προσωπικά,
αν ήμουν ποτέ στη θέση σας, θα προτιμούσα να μην έχω ΠΑΕ ή ΚΑΕ Ά Εθνικής στην Καβάλα αλλά να καταφέρω να στείλω στα γήπεδα, στους στίβους, στα γυμναστήρια ένα ας πούμε 20-30% των συμπολιτών μας για συστηματική, ερασιτεχνική άθληση. Αυτό θα είχε περισσότερα και αμεσότερα κοινωνικά οφέλη για την πόλη και ιδιαίτερα για τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΣΤΟ και τις υγιείς νοοτροπίες των δημοτών.
Ορίστε λοιπόν από που να κόψετε για να χρηματοδοτήσετε τον μαζικό αθλητισμό! Δεν χρειάζεται να καταργήσετε το Cosmopolis, τα Ελευθέρια ή το Φεστιβάλ Φιλίππων. Απλά, σταματήστε κάθε είδους ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΑΝΗΘΙΚΗ επιχορήγηση προς ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ αθλητικού θεάματος (και όχι αθλητισμού) και με ότι περισσέψει από αυτό επιχορηγήστε τη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών και των παιδιών τους στο κολυμβητήριο. Επίσης, δώστε προτεραιότητα σ' εμάς, τους συμπολίτες σας όσον αφορά τη δωρεάν χρήση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και όχι στους διάφορους τυχοδιώκτες "επαγγελματίες" αθλητές που έρχονται στην πόλη μας να τ' αρπάξουν και να φύγουν του χρόνου!
Όπως βλέπετε τα πάντα είναι
θέμα ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ και ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ. Η επιβολή κάθε είδους εισιτηρίου σε δημόσιο / δημοτικό αθλητικό χώρο είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και συνιστά έναν επιπλέον έμμεσο φόρο στους πολλούς ήδη υπάρχοντες. Και όπως γνωρίζει ακόμη και ένας πρωτοετής των οικονομικών επιστημών, οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι γιατί επιβαρύνουν αδιακρίτως το ίδιο φτωχούς και πλούσιους. Αν επιθυμεί περισσότερα έσοδα ο Δήμος ή το Κράτος, θα έπρεπε να εντείνει και να αυξήσει ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ την άμεση φορολόγηση κι όχι την εύκολη και άδικη λύση των κάθε λογής έμμεσων φόρων, "εισιτηρίων" και "επιβαρύνσεων", όπως επίσης, θα έπρεπε να πληρώνει με μισθούς κι όχι με "επιδόματα" και "βοηθήματα" τύπου Stage τους διάφορους κακομοίρηδες που από ανάγκη γίνονται ενίοτε και "εθελοντές"!!!
Τέλος, θα συμφωνήσω απόλυτα
μαζί σας ως προς την ανάγκη προστασίας των δημόσιων χώρων και της δημόσιας περιουσίας. Τυχόν αυστηροί έλεγχοι στα δημοτικά γυμναστήρια θα έπρεπε να γίνονται όχι για το αν πλήρωσε κάποιος "εισιτήριο" στην ίδια του την περιουσία, αλλά για το αν τηρούνται
οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και κόσμιας συμπεριφοράς. Και φυσικά, τέτοιοι έλεγχοι δεν θα πρέπει να γίνονται από "φουσκωτούς"
μπράβους στις εισόδους, αλλά από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό
ή κοινωνικούς λειτουργούς και πάντα
με ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ τρόπο! Σε κάθε περίπτωση πάντως, η δημόσια περιουσία δεν κινδυνεύει από μερικούς κακομοίρηδες που προσπαθούν να αποφύγουν ένα επιπλέον χαράτσι αλλά από εκείνους που κάθε μέρα, εδώ και πολλά χρόνια, την ξεπουλάνε και την "ιδιωτικοποιούνε" κομμάτι - κομμάτι!
Ευχαριστώ που με διαβάσατε,
ελπίζω να προσέφερα κάτι στον προβληματισμό επί του θέματος, αφού
μάλιστα ζητήσατε να έχετε τις απόψεις μας στο blog σας.
Με εκτίμηση,
Τσεβρεμές Γιάννης
Δημότης Καβάλας.
Ο χρήστης Κωστής Σιμιτσής είπε…
Αγαπητέ Γιάννη,

Δεν βρίσκεις αντιφατικό να είσαι υπέρ της άμεσης φορολογίας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Κλειστό Κολυμβητήριο και ταυτόχρονα εναντίον της θέσπισης εισιτηρίου για όσους το χρησιμοποιούν; Στην πρώτη περίπτωση επιβαρύνονται όλοι οι Καβαλιώτες, είτε είναι χρήστες του Κολυμβητηρίου, είτε όχι. Στη δεύτερη, αυτονόητα, μόνον οι χρήστες του. Τι είναι λοιπόν πιο δημοκρατικό;
Ή μήπως, επειδή είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα ο πολιτισμός, οφείλει ο Δήμος να αγοράζει δωρεάν εισιτήρια για όσους θέλουν να δουν ταινίες στον Απόλλωνα;
Αφού όμως αναφέρεσαι στους πρωτοετείς φοιτητές, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως το εισιτήριο αποτελεί «άμεση» φορολογία του χρήστη. Και ότι συνιστά αδικία να πληρώνει «φόρο» για το Κολυμβητήριο η ηλικιωμένη κυρία του ΚΑΠΗ, προκειμένου να μη πληρώσει το υπέρογκο ποσό των 10 € η συμπολίτισσά μας (που καταβάλλει όμως αδιαμαρτύρητα 20 € στο σωματείο, μαζί με άλλους 500 γονείς).
Η λειτουργία του Κολυμβητηρίου κοστίζει περίπου 900.000 € τον χρόνο. Είναι εύκολο να αποφαίνεται κανείς ανεύθυνα πως πρέπει να τα πληρώνει κάθε φορά ο Δήμος. Εξίσου εύκολο, αλλά ιδιαίτερα λυπηρό, είναι το ψέμα. Γιατί μόνον έτσι χαρακτηρίζω τον ισχυρισμό σου περί χρηματοδοτήσεως από τον Δήμο των επαγγελματικών αθλητικών ομάδων, κάτι που αρνούμαι κατηγορηματικά. Είμαι σίγουρος ότι δεν το εννοούσες και πρόκειται περί λάθους.
Ο Δήμος Καβάλας διαθέτει πολλούς αθλητικούς χώρους. Το συγκρότημα Α. Δήμογλου στην Καλαμίτσα, το Βερούλειο, το Α. Καραγιάννη με μεγάλο βοηθητικό γήπεδο, δύο γήπεδα στο πρώην στρατόπεδο Κωτσάλου, δύο γήπεδα στο Χαλκερό κι ένα στην Καρβάλη. Τώρα απέκτησε και το Κλειστό Κολυμβητήριο. Τα «Δημοτικά Γυμναστήρια Καβάλας», το νομικό πρόσωπο που διαχειρίζεται τους χώρους αυτούς, έχουν προϋπολογισμό περίπου 1.500.000 €. Οι 900.000 € προέρχονται από το Κράτος και τα υπόλοιπα από τον Δήμο. Επιπλέον, ο Δήμος Καβάλας ξοδεύει -και δεν σπαταλά- στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, που έχει αναθέσει στη ΔΑΝΕΚ (μεταξύ των οποίων μινιμπάσκετ, τουρνουά ποδοσφαίρου, πρωτάθλημα σκάκι, γιατροί στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα κά), περίπου 500.000 €. Μακάρι να μπορούσαμε να βρούμε κι άλλα χρήματα, πολλά εκατομμύρια για να κάνουν όλοι δωρεάν τη γυμναστική, την κολύμβηση ή το χόμπι τους. Χρειάζεται όμως να καλύψουμε κι άλλες ανάγκες, στον πολιτισμό, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην καθαριότητα και τα πάρκα, στα τεχνικά έργα.
Εσύ πιθανόν να ιεραρχείς ψηλά τον δωρεάν αθλητισμό. Κάποιος άλλος τους παιδικούς σταθμούς ή τα ΚΑΠΗ. Ή τη βιβλιοθήκη. Ωστόσο, όποιος ασκεί διοίκηση σταθμίζει τις ανάγκες και προσπαθεί να τις καλύψει με όσα χρήματα διαθέτει (εμείς διεκδικούμε μαχητικά περισσότερα, νάσαι βέβαιος γι’ αυτό, χωρίς διάθεση κομματικών αντιπαραθέσεων). Τα χρήματα όμως, όσα κι αν μαζευτούν, δεν είναι απεριόριστα. Κι όποιος πιστεύει ότι διαμιάς μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, δεν ψάχνει για δήμαρχο. Ψάχνει για ταχυδακτυλουργό. Δεν νομίζεις όμως ότι έληξε η εποχή των αεριτζήδων και των υποσχεσιολόγων;
Ο χρήστης Τσεβρεμές Γιάννης είπε…
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Δεν σκόπευα να σχολιάσω ξανά
ή να απαντήσω σε σχόλιό σας, καθώς είναι φανερό ότι υπάρχει διαφορά νοοτροπίας και προτεραιοτήτων στις αντιλήψεις μας σχετικά με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, κάτι απόλυτα φυσικό και θεμιτό σε μια δημοκρατική κοινωνία. Όμως είμαι αναγκασμένος να απαντήσω στο χαρακτηρισμό σας με τον οποίο πρακτικά με αποκαλείτε "ψεύτη"! Μπορεί παρόμοιοι χαρακτηρισμοί μεταξύ πολιτικών να έχουν γίνει θλιβερή καθημερινότητα αλλά προσωπικά με θίγουν εντονότατα. Για
πολλά θα μπορούσε να με κατηγορήσει
κάποιος αλλά όχι ως ψεύτη και ανέντιμο και μάλιστα όταν καλοπροαίρετα αφιέρωσα τον πολύτιμο
χρόνο μου για να γράψω την άποψη μου στο blog σας, που ΕΣΕΙΣ ζητήσατε προηγουμένως από τους δημότες να συνεισφέρουν!
Επί της ουσίας τώρα. Αν προσέξετε την επιστολή μου, πουθενά
δεν έγραψα για "χρηματοδότηση" αλλά
για ΕΝΙΣΧΥΣΗ και ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ των παραπάνω εταιρειών. Μπορεί ο σκόπελος της νομιμότητας να σας απαγορεύει να χρηματοδοτείτε άμεσα τις ΠΑΕ, ΚΑΕ κλπ., ωστόσο το να μην εισπράττει ο Δήμος τα υπέρογκα χρέη τους επί σειρά ετών ή να τα ισοσκελίζει με επιλεκτική και υπερτιμημένη διαφήμιση είναι πρακτικά το ίδιο, ίσως ακόμη και χειρότερο γιατί γίνεται από την "πίσω πόρτα".
Δεν θα σταθώ στα εκατοντάδες δημοσιεύματα
του τοπικού Τύπου, τις φήμες, τα "κοινά μυστικά" και άλλα παρόμοια που αφορούν την ενίσχυση ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ αθλητικού θεάματος. Το μόνο που θα χρησιμοποιήσω για να αποδείξω ότι δεν ψεύδομαι είναι τα δικά σας λόγια, τα οποία και παραθέτω:
"Τα δικαιώματα του Δήμου: Σύμφωνα με την αθλητική νομοθεσία ο Δήμος δικαιούται να εισπράττει το 15% των εισιτηρίων και των διαφημίσεων, ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση του γηπέδου και των βοηθητικών εγκαταστάσεων. Ακόμη, να εισπράττει ενοίκιο για την εκμετάλλευση από την ομάδα των εμπορικών χώρων του σταδίου, όπως είναι τα θεωρεία. Είναι κοινό μυστικό πως εδώ και πάνω από 5 χρόνια ο Δήμος ουδέποτε εισέπραξε το παραμικρό ποσό από τα παραπάνω. Υπολογίζεται πως η σχετική οφειλή της ΠΑΕ ξεπερνά τις 100.000 €. Αν δεν τα εισπράξουμε, κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε για απιστία, που είναι ποινικό αδίκημα. Ωστόσο, όπως δηλώσαμε στους εκπροσώπους της ΠΑΕ, μπορούμε να κάνουμε συμψηφισμό (και για τα επόμενα χρόνια) με μια διαφημιστική πινακίδα υπέρ της Καβάλας ή με κοινωνικό περιεχόμενο.
Για μια τέτοια ενέργεια απαιτείται βεβαίως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η Δημοτική Αρχή θα έκανε θετική εισήγηση."
Ποιος είναι λοιπόν ο ψεύτης κ. Δήμαρχε? Δεν είναι αυτό μια κραυγαλέα μορφή έμμεσης χρηματοδότησης ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ που εμπίπτει μάλιστα και στις διατάξεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού??? Ξέρετε κ. Δήμαρχε, έχω κι εγώ μια εταιρεία αλλά δυστυχώς δεν εμπίπτει στον γεμάτο σκάνδαλα και σκιές χώρο του αθλητικού θεάματος και της glamour show biz. Θα είχε ο Δήμος την ευγενή καλοσύνη να μου πληρώνει το ενοίκιο και τα λειτουργικά μου έξοδα για πέντε χρόνια και μάλιστα σε εξαψήφιο ποσό? Από την πλευρά μου υπόσχομαι να καταχωρήσω εκατοντάδες διαφημίσεις και αρκετές
διαφημιστικές πινακίδες σε αντάλλαγμα, με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε! Να σημειώσω μάλιστα ότι
είμαι δημότης Καβάλας παιδιόθεν, η επιχείρησή μου στηρίζεται σε ντόπιο
δυναμικό και θα μείνει για πάντα εγγυημένα στην Καβάλα, αφού δεν πρόκειται να αναζητήσουμε νέα γραφεία στο γήπεδο της Ξάνθης ή του
Πανθρακικού εάν δεν μας επιχορηγήσετε έμμεσα!
Το χειρότερο είναι ότι μετά από όλη
αυτή τη σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση, οι υπεύθυνοι της εν λόγω ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ συνεχίζουν να γκρινιάζουν, να διαμαρτύρονται, να σας πιέζουν και να απειλούν εάν δεν τους παραχωρήσετε περισσότερα προνόμια!!! Μόνο που τα προνόμια αυτά στηρίζονται σε απολεσθέντες δημοτικούς πόρους και τις συνέπειες
θα τις πληρώσω ΕΓΩ και ο κάθε ΔΗΜΟΤΗΣ που θα μπορούσε να έχει περισσότερες δωρεάν αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές παροχές.
Ο χρήστης Τσεβρεμές Γιάννης είπε…
Θα συνεχίσω σχολιάζοντας πραγματολογικά και ορισμένα άλλα σημεία της απάντησής σας επιγραμματικά.
α) Όχι κ. Δήμαρχε, κάνετε λάθος. Το εισιτήριο όπως και οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση που έχει να κάνει με αγορά καταναλωτικών αγαθών ή υπηρεσιών και σχετίζεται με κρατικά ή δημοτικά έσοδα είναι ΕΜΜΕΣΟΣ ΦΟΡΟΣ και συνεπώς, κοινωνικά άδικος! Οι μόνοι άμεσοι και δίκαιοι φόροι είναι ό φόρος εισοδήματος και ο ΦΠΑ (μόνο για εταιρικές συναλλαγές κι όχι στη λιανική όταν πάλι επιβαρύνει τον καταναλωτή και είναι άδικος). Οπότε, το εισιτήριο για το κολυμβητήριο είναι έμμεσος φόρος 10 Ευρώ, ενώ η τιμή θα έπρεπε να είναι 0 (ΜΗΔΈΝ) ευρώ και να χρηματοδοτείται από την άμεση φορολογία των εχόντων και κατεχόντων. Το δε παράδειγμα της ηλικιωμένης κυρίας των ΚΑΠΗ είναι εντελώς άστοχο, αφού αυτή δεν πληρώνει φόρο έτσι κι αλλιώς! Είναι σχεδόν αδύνατο να ξεπερνά το φορολογητέο εισόδημα των 10.500 Ευρώ το χρόνο με την πενιχρή της σύνταξη και αν αφαιρέσουμε τις σημαντικές δαπάνες υγείας που αδίκως επωμίζεται και οι οποίες εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.
β) Όπως γνωρίζετε καλά, εκτός του
δωρεάν μαζικού αθλητισμού ιεραρχώ πολύ ψηλά και τις άλλες ανάγκες, όπως ο πολιτισμός, η κοινωνική πρόνοια, η εργασία κλπ. Παρόμοιες εκκλήσεις σας έχω απευθύνει επανειλημμένως σχετικά με τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος.
γ) Δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα να
επιχορηγήσετε το δωρεάν εισιτήριο για κινηματογράφο, θέατρο κλπ. Μόνο που αυτό δεν θα έπρεπε να γίνει και πάλι δια μέσου μια ιδιωτικής εμπορικής επιχείρησης όπως ο "Απόλλωνας" που προβάλλει blockbusters και ταινίες των πολλών
Όσκαρ. Αντίθετα, θα μπορούσατε να επιχορηγήσετε το εισιτήριο της κινηματογραφικής λέσχης του ΣΦΓΤ, η οποία προβάλλει ταινίες ποιότητας
και είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με μεγάλη παράδοση και ανιδιοτελή προσφορά στην πόλη μας επί σειρά ετών!
δ) Δεν αμφισβήτησα ότι υπάρχουν κάποιοι αθλητικοί χώροι στην Καβάλα
(καθόλου επαρκείς κατά τη γνώμη μου). Το ζήτημα είναι με τι όρους, σε ποια ωράρια, με τι γραφειοκρατικά και οικονομικά προσκόμματα γίνεται η πρόσβαση των ερασιτεχνών δημοτών σ' αυτούς. Την απάντηση τη δίνω και πάλι παραθέτοντας τα δικά σας λόγια: "Τη χρήση του βοηθητικού γηπέδου: «Θα φέρω παικταράδες Α΄ Εθνικής. Πού θα προπονούνται;» ρώτησε ο επισκέπτης μας, κι εμείς συμφωνήσαμε θεωρώντας ότι θα μπορούσαμε να πείσουμε τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν το βοηθητικό, να προπονούνται αλλού. Κι έτσι χωρίσαμε, πιστεύοντας ότι τα βρήκαμε μια χαρά με την ΠΑΕ."
Αυτό τα λέει όλα! Οι ντόπιοι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές θα πρέπει να μετακινηθούν από το σπίτι
τους για να κάνουν χώρο για τους "παικταράδες" από την Ακτή Ελεφαντοστού ή τους κάθε λογής "κοινοτικούς" που έρχονται να τ' αρπάξουν και του χρόνου να χαιρετίσουν την πόλη μας!
Α, να κάνω και μια αφελή ερώτηση? Ποιος είναι αυτός που θα φέρει τους "παικταράδες"? Με τι χρήματα? Έχει ελεγχθεί η καθαρότητα και η νομιμότητα των χρημάτων αυτών όπως οφείλει να κάνει ο Δήμος σε σχέση με κάθε ιδιώτη που συναλλάσεται?
ε) Τέλος, αναφορικά ως προς το σχόλιο σας για το τι Δήμαρχο θέλουμε και εάν αυτός πρέπει να είναι ταχυδακτυλουργός ή αεριτζής. Εδώ πραγματικά θα ήθελα να σας ζητήσω συγγνώμη, όπως και αρκετοί άλλοι από το 63% που σας ψήφισε στο
Β' γύρο των προηγουμένων εκλογών. Συγγνώμη που τρέφαμε υπερβολικές προσδοκίες και ελπίδες για τη νέα Δημοτική Αρχή, δεν θα το ξανακάνουμε. Έχουμε ξεγελαστεί τόσες φορές στο παρελθόν που οι αφελείς θα έπρεπε να είχαμε ήδη ωριμάσει. Ωστόσο, δεν μπορέσαμε να μην ονειρευτούμε για την πόλη μας και να αναμένουμε κάποιες "αεριτζήδικες ταχυδακτυλουργίες" ακούγοντας εκείνα τα συναρπαστικά "Η Καβάλα μπαίνει σε κίνηση" και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση και χείμαρρο υποσχέσεων για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό!
Ζητώ ταπεινά συγγνώμη κ. Δήμαρχε, δεν θα το ξανακάνω:)
Φιλικά, Γιάννης Τσεβρεμές.
Ο χρήστης Κωστής Σιμιτσής είπε…
Αγαπητέ Γιάννη,
Ίσως η αιτία που δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε είναι πως μιλάμε διαφορετική γλώσσα. Συμφωνώ ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία αυτό είναι θεμιτό. Όμως κινδυνεύουμε να καταντήσουμε αφασική βαβέλ κι αυτό δεν συνιστά κοινωνία. Κι όποιος θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό και ανήσυχο πολίτη οφείλει να βρει ένα τρόπο να καλύψει το χάσμα παρά να το βαθαίνει κι άλλο. Να προσπαθήσει να βρει κοινή γλώσσα, γιατί αυτή δένει την κοινότητα.

Εγώ, πάντως, θα είναι άδικο να κατηγορηθώ πως δεν προσπαθώ.
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να υπενθυμίσω πως ένας Δήμος έχει περιορισμένο χρηματικό ποσό να διαχειριστεί. Κι αν διεκδικούνται περισσότερα κονδύλια, αυτό γίνεται συλλογικά, απ’ όλους τους ΟΤΑ, και όχι με την άθλια ρουσφετολογική και διασπαστική πολιτική του απώτατου παρελθόντος. Εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια οι δήμαρχοι δεν παίρνουν λεφτά επειδή κάποτε έστελναν ψάρια στον κεντρικό κομματάρχη τους (ιδού ένα από τα καλά του εκσυγχρονισμού…).

Από κει και πέρα η διοίκηση ξοδεύει τα χρήματα σύμφωνα με την πραγματικότητα και όχι σύμφωνα με τις επιθυμίες της. Υπάρχουν οι ανελαστικές δαπάνες (πχ μισθοί, μη μου ξαναπείς πως πρέπει να απολύσω τους δημοτικούς αστυνομικούς), υπάρχουν οι εξειδικευμένοι πόροι (κονδύλια που κατευθύνονται αυστηρά προς ορισμένο στόχο, πχ τεχνικά έργα), υπάρχουν τα χρήματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (πολύ εξειδικευμένα κι αυτά, αλλά, πάντως, ακόμη δεν είδαμε το χρήμα από το ΕΣΠΑ), υπάρχουν οι παγιωμένες πολιτικές στην κοινωνική πρόνοια, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Τι μένει;

Πρώτ’ απ’ όλα η χάραξη πολιτικής, βάσει κάποιων προτεραιοτήτων. Η ιεράρχηση δεν αποτελεί απόλυτο δικαίωμα της διοίκησης. Ό,τι κάνουμε προκύπτει από ευρύ διάλογο στην κοινωνία. Η διαβούλευση είναι ένα από τα κύρια στοιχεία της δικής μας διοίκησης. Για το θέμα του Κολυμβητηρίου, για παράδειγμα, κάναμε επανειλημμένες ανοιχτές συζητήσεις με τους κατ’ εξοχήν χρήστες του, τα σωματεία. Με τη δική τους συναίνεση και προτροπή καταλήξαμε στο συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας του Κολυμβητηρίου. Θα σου θυμίσω πως ένα τουλάχιστον σωματείο, η Ακαδημία Κολύμβησης, δήλωσε δημόσια πως υπέβαλε προσφορά στον υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει εκείνο τη διαχείριση του Κλειστού Κολυμβητηρίου «με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια». Και όταν η Νομαρχία Καβάλας δημοσιοποίησε τα πορίσματα δικής της μελέτης, με παρόμοια κατεύθυνση, ουδείς αντέδρασε. Άρα ο τρόπος αυτός είχε ωριμάσει στην κοινωνία.

Η διαβούλευση ξεκινάει από το «στενό» πλαίσιο της δημοτικής ομάδας μας και απλώνεται στην κοινωνία. Αυτό κάναμε με το Επιχειρησιακό Σχέδιο, αυτό και με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αυτό και με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Δήμου. Το ίδιο και μ’ ένα απλό δρομάκι στην απομακρυσμένη γειτονιά.
Χάρη στη διαβούλευση με τους υπαλλήλους του Δήμου, μπορούμε να τους κινητοποιήσουμε προς ένα σκοπό. Ενθαρρύνοντας τις πρωτοβουλίες τους, έστω και μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο του δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου, προσπαθούμε να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό τους, προς όφελος του κάθε Καβαλιώτη.
Συνεπώς, δημοκρατική διοίκηση ίσον αποτελεσματική διαχείριση, άρα επίτευξη στόχων και διαρκής ανακαθορισμός τους.

Μέσα σ’ όλα αυτά, τι περιθώριο υπάρχει για το όνειρο; Εδώ βέβαια θα συμφωνήσεις πως άλλο πράγμα είναι η ονειροπόληση κι άλλο ο οργανωμένος και μεθοδικός σχεδιασμός.
Ο χρήστης Chris El. είπε…
Τους πολλους αθλητικους χωρους που τους εχετε δει κυριε δημαρχε ? Μαλλον δεν ζουμε στην ιδια πολη. Γιατι κλειστοι χωροι για τους ΠΟΛΙΤΕΣ της Καβαλας μαλλον ΔΕΝ υπαρχουν.

Εγω παιζω μπασκετ αρκετα χρονια και πραγματικα δεν γνωριζω ουτε ΕΝΑ για δειγμα απο τα αρκετα κλειστα γηπεδα στο οποιο να μπορω να παω και να παιξω ορισμενες ωρες.

Κλειστε και το κολυμβητηριο, η αθληση δεν ειναι για τους κοινους θνητους, αυτοι να πανε στα ανοιχτα γηπεδα/κολυμβητηρια/θαλασσες χειμωνα καλοκαιρι.

ΦΥΣΙΚΑ και θα επρεπε η αθληση να ειναι σε περιοπτη θεση στις προτεραιοτητες του δημου. ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν ειναι, και οπως βλεπω ουτε προκειται.

Δεν περιμενω να μου απαντησετε, ακομα κι αν το κανετε θα γινει με το κλασσικο "μιλαω αλλα δεν απανταω στην ερωτηση γιατι ειμαι πολιτικος και ετσι πρεπει" υφος που και εσεις εχετε.