Η μόνη αλήθεια για τη συμφωνία με την ΠΑΕ ΑΟΚ

Στις αρχές Μαΐου φέτος, ο κ. Μάκης Ψωμιάδης μαζί με το γιο του Σταύρο και τον κ. Σταύρο Μπακιρτζή, με επισκέφθηκαν στο γραφείο μου, παρόντος και του αντιδημάρχου Χριστόδουλου Μιχαλάκη. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να συζητήσουμε για τη χρήση του σταδίου «Ανθή Καραγιάννη» αλλά και για τις εργασίες και τις προσθήκες σ’ αυτό, ενόψει της συμμετοχής ομάδας στην Super League.
Η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα εξαιρετικά φιλικό κλίμα, που επισφραγίστηκε από τη δήλωση του επισκέπτη: «δήμαρχε, γράψε σ’ ένα χαρτί ό,τι θέλεις και φέρτο μου να το υπογράψω. Θέλω να τελειώνουμε». Μερικές εφημερίδες έγραψαν για τη συνάντηση και το πνεύμα συνεργασίας, που επικράτησε σ’ αυτήν, τις επόμενες μέρες.

Από την πρώτη στιγμή τα θέματα που τέθηκαν από εμάς ήταν:
Όχι αποκλειστική χρήση του σταδίου: Στο στάδιο προπονούνται σωματεία στίβου, πυγμαχίας, αναρρίχησης και γυμναστικής. Ακόμη, φιλοξενούνται οι κριτές του στίβου, οι βετεράνοι του στίβου και οι παλαίμαχοι του ποδοσφαίρου. Γίνονται τα «Δαβιτζόγλεια» και άλλες αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις. Υπάρχει κατοχυρωμένη μίσθωση του κυλικείου για αρκετά χρόνια ακόμη. Συνεπώς, η ΠΑΕ θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το στάδιο με τον ίδιο τρόπο που το χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα. Όχι όμως ως ιδιοκτήτης.

Κανένα έξοδο από τον Δήμο: Η ΠΑΕ προσκόμισε μια συνοπτική πρόχειρη προμελέτη για τα έργα, τις προσθήκες και τις βελτιώσεις στο στάδιο, που κρίνονται απαραίτητες ώστε αυτό να καλύψει τις προδιαγραφές της Super League. Το κόστος τους έφτανε το ποσό των 2.600.000 €. Συνεπώς, η ΠΑΕ θα έπρεπε να αναλάβει το κόστος αυτό. Επίσης, θα αναλάμβανε και το κόστος καθαριότητας των κερκίδων μετά τους αγώνες, όπως και της συντήρησης του καινούργιου χλοοτάπητα.

Πλήρης αδειοδότηση των μελετών: Ορισμένες εργασίες και προσθήκες δεν χρειάζονται άδεια από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας (τοποθέτηση καθισμάτων, αλλαγή χλοοτάπητα, ανακαίνιση αποδυτηρίων, εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, αντικατάσταση προβολέων κ.ά.). Η τοποθέτηση στεγάστρου στη βόρεια κερκίδα και ιδιαίτερων γραφείων για τους δημοσιογράφους στη νότια κερκίδα απαιτούν σίγουρα άδεια. Δεν μπορούμε να παίζουμε ούτε με τη ζωή ούτε με την ασφάλεια των θεατών και των αθλητών. Συνεπώς, η ΠΑΕ οφείλει να τελειώνει γρήγορα με τις μελέτες, για να υποβληθούν έγκαιρα στη Διεύθυνση Πολεοδομίας. Φυσικά, μπορούσε αμέσως να ξεκινήσουμε όσες εργασίες δεν χρειάζονται άδεια.

Από την πλευρά της, η ΠΑΕ έθιξε δύο κυρίως ζητήματα:
Τα δικαιώματα του Δήμου: Σύμφωνα με την αθλητική νομοθεσία ο Δήμος δικαιούται να εισπράττει το 15% των εισιτηρίων και των διαφημίσεων, ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση του γηπέδου και των βοηθητικών εγκαταστάσεων. Ακόμη, να εισπράττει ενοίκιο για την εκμετάλλευση από την ομάδα των εμπορικών χώρων του σταδίου, όπως είναι τα θεωρεία. Είναι κοινό μυστικό πως εδώ και πάνω από 5 χρόνια ο Δήμος ουδέποτε εισέπραξε το παραμικρό ποσό από τα παραπάνω. Υπολογίζεται πως η σχετική οφειλή της ΠΑΕ ξεπερνά τις 100.000 €. Αν δεν τα εισπράξουμε, κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε για απιστία, που είναι ποινικό αδίκημα. Ωστόσο, όπως δηλώσαμε στους εκπροσώπους της ΠΑΕ, μπορούμε να κάνουμε συμψηφισμό (και για τα επόμενα χρόνια) με μια διαφημιστική πινακίδα υπέρ της Καβάλας ή με κοινωνικό περιεχόμενο.
Για μια τέτοια ενέργεια απαιτείται βεβαίως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η Δημοτική Αρχή θα έκανε θετική εισήγηση. Άλλωστε, τόσα λεφτά επρόκειτο να επενδύσει η ΠΑΕ στο στάδιο.

Τη χρήση του βοηθητικού γηπέδου: «Θα φέρω παικταράδες Α΄ Εθνικής. Πού θα προπονούνται;» ρώτησε ο επισκέπτης μας, κι εμείς συμφωνήσαμε θεωρώντας ότι θα μπορούσαμε να πείσουμε τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν το βοηθητικό, να προπονούνται αλλού. Κι έτσι χωρίσαμε, πιστεύοντας ότι τα βρήκαμε μια χαρά με την ΠΑΕ.
Μέχρι τώρα έχουν γίνει τρεις ακόμη επισκέψεις των εκπροσώπων της ΠΑΕ στο γραφείο μου. Παρών ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Γεωργιάδης, παλιό στέλεχος της Ε.Π.Σ. Καβάλας.
Κάθε φορά συναντιόμασταν για διευκρινίσεις όπως: «Γιατί μας στείλατε επιστολή; Γιατί μας στείλατε σχέδιο συμφωνητικού; Τι σημαίνει αυτή η αναφορά στο σχέδιο συμφωνητικού; Δεν είπαμε πως δεν θα ζητήσει ο Δήμος χρήματα;».
Άραγε χρειάζεται να δώσει ο Δήμος Καβάλας περισσότερες εξηγήσεις για μια συμφωνία τόσο ξεκάθαρη; Ίσως, μόνο μια, ότι, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος πρέπει να υπογραφεί συμφωνία, αφού ζητιούνται συμψηφισμοί και αποφάσεις των οργάνων του Δήμου, ενώ θα γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις στο στάδιο. Μπορούμε άραγε να προχωρήσουμε το γήπεδο έχοντας μονάχα προφορική συμφωνία, που δεν θα κατοχύρωνε ούτε την ΠΑΕ ούτε τον Δήμο;
Ακούω από παντού παραινέσεις. «Βρείτε τα», μου λένε οπαδοί, αθλητικογράφοι, ακόμη και η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το παράλογο είναι ότι επανειλημμένως έχουμε δηλώσει προς όλες τις μεριές πως από την αρχική προφορική συμφωνία δεν έχουμε παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό. Άλλωστε δεν ζητήθηκε από την ΠΑΕ κάποια αλλαγή στα όσα προανέφερα. Ούτε όμως και η ΠΑΕ έφερε κάποια μελέτη σοβαρών εργασιών και παρεμβάσεων στο στάδιο.
Αυτά είναι τα γεγονότα όπως εξελίχθησαν το τελευταίο διάστημα και μέσα από τα οποία φαίνονται οι ξεκάθαρες θέσεις του Δήμου.

Σχόλια