Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται τη δύσκολη και ευαίσθητη θέση των ανέργων

Του Κωνσταντίνου Σιμιτσή

Δημάρχου Καβάλας

 

Με έκπληξη και οργή διαπιστώνεται από τους εκπροσώπους του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πως η υλοποίηση μιας πολιτικής που στοχεύει στην ανακούφιση του προβλήματος της ανεργίας τείνει να μετατραπεί σε ρουσφετολογικό προεκλογικό μηχανισμό της κυβέρνησης.

 

Σε μια προσπάθεια ανακούφισης των συμπολιτών μας από τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης οι δήμαρχοι όλης της χώρας κάναμε δεκτή την πρόταση που πρότεινε και επεξεργάστηκε ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κοκουλόπουλος για τη δημιουργία 20.000 θέσεων εργασίας στους ΟΤΑ. Μάλιστα, οι δήμαρχοι την ψηφίσαμε ομόφωνα στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ έχοντας λάβει τη διαβεβαίωση της κεντρικής διοίκησης πως η επιλογή των προσώπων που θα προσληφθούν θα γίνει με κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

 

Με δεδομένο πως η χρηματοδότηση των θέσεων εργασίας θα γίνεται από συγκεκριμένους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα παρακρατούνται από το κράτος, είναι αναγκαίο εμείς οι δήμαρχοι να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της πρότασης αυτής.

 

Είναι λυπηρό που η κυβέρνηση με τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσπαθεί  να δημιουργήσει κομματικό μηχανισμό.

 

Πρόθεση και επιθυμία μας ήταν και παραμένει η επιλογή των ανέργων να γίνει με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια βάσει των αναγκών του κάθε ΟΤΑ αλλά και βάση των κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων του κάθε άνεργου. Τα κριτήρια αυτά επιβάλλεται να είναι αποδεκτά από όλους, να βασίζονται στα πρότυπα του ΑΣΕΠ διότι μόνο έτσι θα διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της πρότασης και η φερεγγυότητα των δημάρχων που συναίνεσαν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος απασχόλησης.

 

Σήμερα, σε περιόδους ιδιαίτερα κρίσιμες για την οικονομία της χώρας αλλά και για κάθε ελληνική οικογένεια, κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται τη δύσκολη και ευαίσθητη θέση των ανέργων μετατρέποντάς τους σε επαίτες πολιτικών γραφείων προκειμένου να συμπεριληφθούν στη λίστα αυτών που θα προταθούν από τον ΟΑΕΔ μετά τις όποιες παρεμβάσεις δεχθεί.

Σχόλια