Η Καβάλα θα ωφεληθεί από τη συνένωσή της με άλλες περιοχές

Εισήγηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας στη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο "Καλλικράτης".

Το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για Διοικητική Μεταρρύθμιση έχει πλέον ωριμάσει. Μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα της κρατικής μηχανής.
Το σχέδιο «Καλλικράτης» μπορεί να εκτιμηθεί και να αξιολογηθεί μόνον υπό το πρίσμα του «Καποδίστρια». Όσοι πολέμησαν λυσσασμένα τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία μεταρρύθμισης και ανάταξης της κρατικής μηχανής στη σύγχρονη ιστορία μας, δεν μπορεί παρά να θεωρούν άστοχα τα επόμενα βήματα και να είναι αντίθετοι με τον διάδοχο του «Καποδίστρια», τον «Καλλικράτη».
Όσοι όμως πιστεύουν ότι ο «Καποδίστριας» πέτυχε, αντιλαμβάνονται πως είναι ώρα πλέον να περάσουμε σε ένα δεύτερο, ανώτερο επίπεδο. Σε ένα επίπεδο που θα αποδεσμεύσει τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, θα απελευθερώσει τις δυνατότητες της ελληνικής περιφέρειας, θα εξοικονομήσει πόρους, θα δυναμώσει την ύπαιθρο, και, πάνω απ’ όλα, θα φέρει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της γενικότερης πολιτικής.
Εμείς τασσόμαστε με την πλευρά της αλλαγής, που είναι και το πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία μας. Τασσόμαστε με το μέλλον, που είναι ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΥΝΑΤΗ, ΜΕ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΡΟΥΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ.
Το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και έχει θέσει στη διαδικασία της διαβούλευσης βρίσκεται αναμφίβολα στη σωστή κατεύθυνση. Επιμέρους παρατηρήσεις ή επιφυλάξεις δεν είναι δυνατό να ανακόψουν τη θέλησή μας για αλλαγές.
Πραγματικά, θα μπορούσε κανείς να αναρωτιέται πώς θα συνυπάρξει ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με τις αποκεντρωμένες κρατικές δομές, που ονομάζονται «Γενικές Διοικήσεις». Γιατί οι τελευταίες να είναι λιγότερες από τις Περιφέρειες. Γιατί δεν αναπτύσσεται επαρκέστερα ο θεσμός των Μητροπολιτικών Δήμων. Ποιες αρμοδιότητες προσλαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να μην υπάρχει η επικάλυψη, που παρατηρήθηκε στο παρελθόν με τις Νομαρχίες. Και, βεβαίως, τι συμβαίνει με τους πόρους.
Αυτά είναι ζητήματα που έχουν επισημανθεί ήδη στην κυβέρνηση από την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ αλλά και από την κοινωνία στο πλαίσιο του ανοικτού διαλόγου που ξεκίνησε. Είναι βέβαιο πως θα αντιμετωπιστούν.
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που ανακύπτουν είναι η χωροταξική κατανομή των Δήμων. Ο Καλλικράτης αναφέρεται σε χάραξη νέων ορίων των Δήμων που θα προκύψουν στη συνέχεια, άρα δεν αποκλείει εκ πρώτης τουλάχιστον απόψεως διαιρέσεις των παλαιών.
Ορίζεται, ωστόσο, πως οι νέοι Δήμοι θα σχεδιαστούν με μια χωροθέτηση που θα ικανοποιεί γεωγραφικά, οικονομικά, πολιτιστικά και αναπτυξιακά κριτήρια. Ποια είναι αυτά τα κριτήρια για την Καβάλα και τον νέο Δήμο που θα προκύψει;
Θα πρέπει ασφαλώς να κοιτάξουμε την πόλη μας και να στοχεύσουμε στο συμφέρον των δημοτών που μας εξέλεξαν σε αυτή τη θέση. Όμως μπορούμε, ταυτόχρονα, να δούμε τα πράγματα σφαιρικά, χωρίς εγωισμούς, όχι αυτιστικά αλλά ολιστικά, με στοργή και ενδιαφέρον για όλο τον τόπο μας. Η Καβάλα δεν είναι ένα απομονωμένο νησί. Βρίσκεται σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, που το επηρεάζει και επηρεάζεται από αυτό.
Έτσι, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι πως η Καβάλα σήμερα ασφυκτιά στα στενά γεωγραφικά της όρια. Πρέπει να επεκταθεί. Να μεγαλώσει. Και το δικό της όφελος να γίνει ταυτόχρονα κέρδος για όλες τις γύρω περιοχές. Είτε ανήκουν στον ίδιο Δήμο, είτε όχι.
Γιατί μια μεγάλη Καβάλα μεγαλώνει και τους διπλανούς της Δήμους -όποιοι κι αν είναι αυτοί- μεγαλώνει και όλο τον Νομό.
Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε πως η Καβάλα θα ωφεληθεί από τη συνένωσή της με άλλες περιοχές. Το ίδιο αντίστοιχα, μπορεί και παραπάνω, θα ωφεληθούν οι γύρω περιοχές, όπως ήδη συνέβη στη μικρότερη κλίμακα του Καποδίστρια με την Καρβάλη και το Χαλκερό.
Ο Καλλικράτης στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη. Δηλαδή στην ανάπτυξη όλων των περιοχών των Δήμων που θα προκύψουν από τις συνενώσεις.
Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι,
Χωρίς μεγαλοϊδεατισμούς ή μικρομεγαλισμούς.
Χωρίς καμιά διάθεση παρέμβασης στη ζωή των άλλων Δήμων και των δημοτών τους. Με αγάπη για τους αυριανούς μας συμπολίτες και με αίσθηση ενότητας, ότι δηλαδή μας συνδέουν κοινά χαρακτηριστικά.
Βλέποντας τα κριτήρια που θέτει η κυβερνητική πρόταση, εκτιμώ ότι:
Με τους Φιλίππους μας συνδέουν η ιστορία, η παράδοση, ο πολιτισμός. Ο ίδιος δρόμος μας ένωνε από την αρχαιότητα. Είναι η φυσική προέκταση της πόλης μας. Σήμερα είναι αστικοποιημένος σε αρκετά μεγάλο βαθμό και δεν στηρίζει την οικονομία του αποκλειστικά στη γεωργία. Όμως ακόμη και η οικονομική σύνθεση του πληθυσμού δεν αποτελεί εμπόδιο. Ο νέος Δήμος πρέπει να διακρίνεται για τον οικονομικό και τον κοινωνικό του πλουραλισμό. Έτσι, αν πράγματι οι περισσότεροι δημότες του Δήμου Φιλίππων είναι σήμερα αγρότες, αυτό θα είναι ευλογία για τον καινούργιο Δήμο και δεν θα προκαλεί προβλήματα. Άλλωστε και σήμερα εμείς οι Καβαλιώτες δεν είμαστε αποκλειστικά «αστοί». Αντίθετα, μεγάλο μέρος της οικονομίας μας στηρίζεται στην πρωτογενή παραγωγή, στην αλιεία και τη γεωργία. Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που κατοικούν στη μεγάλη πόλη αλλά καλλιεργούν τα χωράφια τους στον κάμπο, όπως και κατοίκους του Δήμου Φιλίππων που εργάζονται στον δευτερογενή ή στον τριτογενή τομέα στον τόπο τους ή εδώ.
Με τον Δήμο Ελευθερών μας συνδέουν η έντονη τουριστική ανάπτυξη, τα λιμάνια, η αλιεία, η αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα η οινοποιία. Οι Καβαλιώτες που κατοικούν μόνιμα στην Ηρακλίτσα και την Πέραμο είναι χιλιάδες. Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να αποκλείσουμε αυτές τις περιοχές; Η έννοια της ισόρροπης ανάπτυξης απαιτεί λογικά να είμαστε όλοι μαζί, υπό τη σκέπη του ίδιου Δήμου, ο οποίος αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος από τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών που σχετίζονται με το Κράτος και τις Νομαρχίες, θα εργάζεται για το κοινό καλό και θα διαχέει την ανάπτυξη πολύ πιο πέρα από τα διοικητικά του όρια.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι,
Αναλάβαμε τον Δήμο Καβάλας υπό αντίξοες συνθήκες. Στις αρχές του 2007 τελείωνε το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Δεν υπήρχαν προγράμματα, εκτός από λίγα υπόλοιπα, τα οποία όμως αξιοποιήσαμε, κυρίως με το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΚ. Η απελθούσα διοίκηση δεν είχε ξεκινήσει ακόμη τον ΘΗΣΕΑ. Η τότε κυβέρνηση υποχρηματοδοτούσε την τοπική αυτοδιοίκηση. Παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε. Είμαστε η διοίκηση που πέτυχε στα δύσκολα. Στον πολιτισμό, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στα έργα που αναμορφώνουν την εικόνα της πόλης. Θα πετύχουμε και τώρα. Θα αντιμετωπίσουμε θαρραλέα, αισιόδοξα, με επινοητικότητα και με σύνεση τη μεγάλη πρόκληση της διοικητικής μεταρρύθμισης για το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας. Και θα φτιάξουμε όλοι μαζί έναν Δήμο πρότυπο που θα κάνει τη ζωή όλων μας καλύτερη.

Σχόλια