Ο «Καλλικράτης» είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία για όλους*

Αγαπητοί συνάδελφοι

O «Καλλικράτης» είναι αναγκαία συνέπεια του «Καποδίστρια» και τον συνεχίζει.
Γιατί όμως, αφού ο Καποδίστριας πέτυχε; Αυτό δεν αποτελεί αντίφαση. Ήδη από το 2003 στα μεγάλα κόμματα της πολιτικής μας σκηνής ξεκίνησαν οι σχετικές συζητήσεις. Στόχος ήταν να διορθωθούν τα σφάλματα και οι ελλείψεις ενός σχεδιασμού που ήταν τολμηρός και αποτέλεσε τεράστια τομή για την αυτοδιοίκηση της εποχής εκείνης.
Μια πρώτη αποτίμηση του «Καποδίστρια» θα μας οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι πέτυχε κυρίως στην ανάπτυξη χωρικής- διατοπικής συνείδησης. Λιγότερο στην ανάπτυξη δομών διοίκησης και λειτουργίας. Λιγότερο στην ίδια την οικονομική ανάπτυξη.
Ο Δήμος Καβάλας ανεξάρτητα από τον «Καποδίστρια», επειδή όμως είναι μεγάλος και έχει τις διοικητικές του δομές, έχει αποκτήσει όλες τις βαθμίδες διαχειριστικής επάρκειας της Περιφέρειας. Απέκτησε ISO. Πήρε πιστοποιητικό ποιότητας του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης, που είναι το πιο αυστηρό και ελάχιστοι Δήμοι το έχουν λάβει στην Ελλάδα. Μπήκαμε στο κοινό πλαίσιο αξιολόγησης για τους υπαλλήλους μας και τις υπηρεσίες μας. Κανείς δεν θα μας έβαζε μπροστά στην ενημέρωση ποιοτικών στόχων, στη θέσπιση κανόνων διαφάνειας στη διοίκηση, αν δεν το θέλαμε εμείς κανείς δεν θα μας έθετε στόχους βελτίωσης της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας.
Η προσπάθεια για βελτίωση έγινε προσπάθεια για αυτοβελτίωση.
Εφαρμόζουμε από φέτος την αναλυτική λογιστική. Τα λεφτά μας βρίσκονται στην Τράπεζα. Οι πληρωμές γίνονται μόνο με τραπεζική επιταγή. Κανείς διεφθαρμένος δήμαρχος ή υπάλληλος δεν μπορεί να βάλει χέρι στο ταμείο.
Έχουν γίνει αλλεπάλληλοι έλεγχοι από τους Ειδικούς Συμβούλους Ποιοτικού Ελέγχου για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Δήμου μας με εγκωμιαστικά σχόλια.
Ο «Καλλικράτης» λοιπόν αλλάζει την αρχιτεκτονική δομή της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.
Και όλοι συμφωνούμε.
Μερικές φορές όμως ζητάμε τροποποιήσεις ή καταγράφουμε ενστάσεις που αφυδατώνουν το νόημα της μεταρρύθμισης.
Ζητάμε υπερβολικά πολλά. Γινόμαστε μαξιμαλιστές.
Ή υπερτονίζουμε τοπικές ιδιαιτερότητες που μπορεί να μην έχουν καμιά σημασία ή να έχουν μικρή σημασία για τους τρίτους.
Αγαπητοί συνάδελφοι, με όσα σας είπα θέλω να υπενθυμίσω μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Η Καβάλα είναι Μεγάλος Δήμος. Δουλεύουμε καθημερινά για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς όφελος του δημότη. Όποιος συνδεθεί στο μέλλον με την Καβάλα θα ωφεληθεί.
Ο «Καλλικράτης» είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία για όλους μας.
Είτε συνενωθούμε με άλλους, είτε όχι.


* Η εισήγηση του δημάρχου Κωστή Σιμιτσή στη Γενική Συνέλευση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Καβάλας στη Χρυσούπολη.

Σχόλια