Απάντηση στην πρόταση του Νομάρχη Θ. Καλλιοντζή για χρηματοδότηση απο την Νομαρχία πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Καβάλας

Προς

Τον Νομάρχη Καβάλας

κ. Θόδωρο Καλλιοντζή

Αγαπητέ Θόδωρε,

Πληροφορήθηκα την από ραδιοφώνου πρότασή σου για χρηματοδότηση εκδηλώσεων του Δήμου Καβάλας από τη Νομαρχία Καβάλας. Σ’ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου, τρία χρόνια μετά το 2007. Και τότε σου δήλωσα και τώρα το επαναλαμβάνω πως δεν δικαιούμαστε να αρνούμαστε οποιαδήποτε προσφορά ανοίγει τους ορίζοντες της πόλης και φέρνει χαρά στους Καβαλιώτες. Είμαστε εδώ για να ενώνουμε και όχι να χωρίζουμε τις δυνάμεις του τόπου μας.

Από την άλλη, οφείλουμε να σεβαστούμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας και να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τα νέα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην κοινωνία μας.

Ο Δήμος Καβάλας με συναίσθηση ευθύνης έχει διαπραγματευθεί σκληρά με τον ΣΕΓΑΣ και μείωσε πάρα πολύ το κόστος των φετινών «Δαβιτζογλείων». Με τον ίδιο τρόπο μειώνεται το κόστος του «Cosmopolis», του «Μίνι Μπάσκετ», του «Φεστιβάλ Παπαϊωάννου», του «Φεστιβάλ Φιλίππων» και άλλων εκδηλώσεων χωρίς να λιγοστεύει το καλλιτεχνικό και το αθλητικό αποτέλεσμα αλλά και χωρίς να θίγεται η αναπτυξιακή προοπτική που δίνουν στον τόπο οι εκδηλώσεις αυτές. Παράλληλα, αναζήτησα και βρήκα πολλές χορηγίες. Έτσι, είναι πολύ μικρή η επιβάρυνση του Δήμου Καβάλας για τις φετινές εκδηλώσεις.

Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από όλη αυτή τη συστηματική και στοχευμένη προσπάθεια θα κατευθυνθούν σε κοινωνικές δράσεις.

Ως δήμαρχος Καβάλας, έχω γίνει αποδέκτης ενός τεράστιου αριθμού αιτημάτων για εξεύρεση εργασίας, για καταβολή επιδομάτων σε άνεργους και άστεγους, για βοήθεια σε οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση, για εξεύρεση «έξυπνων» τρόπων αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μου. Με τις υπηρεσίες μας έχουμε κινητοποιήσει τους κοινωνικούς και τους πολιτιστικούς φορείς πέρα από τα όρια της στερεότυπης φιλανθρωπίας των άλλων κρατικών φορέων. Εκπονούμε σχέδιο για την καταπράυνση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων της πόλης και των πολιτών, το οποίο σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση και σε εφαρμογή.

Από την άποψη αυτή, κάθε χορηγία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας έχει ολοφάνερη κοινωνική διάσταση. Στην τελευταία χρονιά της ζωής του, ας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση ο θεσμός της Νομαρχίας. Να είσαι βέβαιος ότι κάθε ευρώ στον πολιτισμό απελευθερώνει άλλους, πολύτιμους πόρους με κοινωνική χρησιμότητα σώζοντας ζωές.

Είμαι στη διάθεσή σου να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες για τον τρόπο συγχρηματοδότησης των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Καβάλας।

Φιλικά

Ο Δήμαρχος Καβάλας

Κωστής Σιμιτσής

Σχόλια