Για όποιον δεν κατανοεί (ή δεν θέλει, αλλά πρέπει).

Η Επιτροπή των Περιφερειών είναι όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταφέρει στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής την άποψη, τις ευαισθησίες, τις επιθυμίες και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Μέλη της είναι μόνον αιρετοί, δήμων, νομαρχιών ή περιφερειών, συνολικά 344 σήμερα εκ των οποίων 12 Έλληνες.

Κανένα άλλο όργανο της ΕΕ δεν αποφασίζει αν δεν προηγηθεί συζήτηση και γνωμοδότηση από την ΕτΠ, ιδίως για θέματα περιφερειακής πολιτικής. Αυτό κατατάσσει την ΕτΠ ως ένα από τα κρισιμότερα αν και πλέον αφανή όργανα της ΕΕ, ένα φίλτρο ουσιαστικά όπου υφίστανται επεξεργασία οι πολιτικές πριν να φτάσουν στο επίπεδο των ¨μεγάλων¨ οργάνων και αποφάσεων.

Έξι υπο-επιτροπές διαρθρώνουν την ΕτΠ. Η συμμετοχή του κάθε μέλους είναι υποχρεωτική σε δύο από αυτές (1. Επιτροπή «Πολιτική εδαφικής συνοχής»(COTER), 2. Επιτροπή «Οικονομική και κοινωνική πολιτική» (ECOS), 3. Επιτροπή «Ιθαγένεια, διακυβέρνηση, θεσμικές και εξωτερικές υποθέσεις» (CIVEX), 4. Επιτροπή «Φυσικοί πόροι» (ΝΑΤ), 5. Επιτροπή «Περιβάλλον, έρευνα και ενέργεια» (ENVE), 6. Επιτροπή «Πολιτισμός, παιδεία και έρευνα» (ΕDUC))

Στις υποεπιτροπές γίνεται επεξεργασία και διαβούλευση για τις γνωμοδοτήσεις, ώστε να είναι πιο εύκολη η δουλειά της Ολομέλειας, που συνεδριάζει πέντε φορές το χρόνο.

Για τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των υποεπιτροπών η Επιτροπή καταβάλλει στα μέλη τα έξοδα του αεροπλάνου και της διανυκτέρευσης.

Η συμμετοχή στην Επιτροπή και τα όργανά της είναι πάνω απ’ όλα τιμητική. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεσαι ότι συμμετέχεις στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων (η οποία δεν περιορίζεται μονάχα στην ψηφοφορία αλλά εκτείνεται στη διαβούλευση, στις επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων ή των εθνικών αντιπροσωπειών, στις άτυπες συμφωνίες, ακόμη και στους…..διαδρομισμούς). Η κούραση να ξεκινάς τη μέρα του ταξιδιού σου στις 4 για να προλάβεις την πτήση των 7 για Μόναχο και ύστερα κατευθείαν στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες μέχρι τις 9 το βράδυ, κι ύστερα την επόμενη μέρα πάλι ύστερα από συνεδρίαση να φτάνεις τελικά στο σπίτι σου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αντισταθμίζεται από την ικανοποίηση της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, της γνωριμίας με σημαντικές προσωπικότητες της αυτοδιοίκησης και της εν γένει πολιτικής απ’ όλη την Ευρώπη, της ανταλλαγής γνώσεων, καλών ή κακών πρακτικών, ιδεών που μπορείς να εφαρμόσεις στον τόπο σου.

Αξίζει τελικά τον κόπο.



Σχόλια