Άραγε, αυτό περιμένουν…;

Κάποιοι ανωνυμογράφοι παραπονέθηκαν ότι στην έναρξη του Φεστιβάλ Φιλίππων ουδείς επίσημος απεύθυνε κάποιον χαιρετισμό προς τους θεατές. Έτσι, συνέχισαν, η πρεμιέρα έμεινε ορφανή και χωρίς υποστήριξη από τους φορείς.
Άραγε αυτό περιμένουν οι θεατές, οι ηθοποιοί, οι υπάλληλοι και όλοι γενικά οι συντελεστές του Φεστιβάλ; Έναν γυμνασιάρχη παλαιάς κοπής να βγάζει δεκάρικους για τον θεσμό, για τον εαυτό του, για τον θαυμασμό που του πρέπει (ή, έστω, έναν ρήτορα χαμηλών τόνων, που να υπαινίσσεται τα ίδια με πιο μετριοπαθή αλλά εξίσου πρόδηλο τρόπο);
Από την πρώτη στιγμή θέλησα να διαπλάσω ένα άλλο ήθος στη διοίκηση του Δήμου. Δεν το πέτυχα πάντοτε. Ωστόσο προσπαθώ. Ο αγώνας είναι δύσκολος. Πάμε κόντρα σε κατεστημένες νοοτροπίες, στερεότυπες αντιλήψεις, ιδεοληψίες. Όμως ο συντηρητισμός βρίσκεται συνέχεια μπροστά μας. Κουνάει το δάχτυλό του και μας απειλεί.
Στον χώρο του θεάματος πολλοί έχουν μείνει ακόμη στην εποχή της φουστανέλας. Στον χώρο της πολιτικής ακόμη περισσότεροι προσπαθούν, άλλοι κραυγαλέα, άλλοι ύπουλα και σιωπηρά, να μας γυρίσουν στην εποχή της πολιτικής πατρωνίας, της συνθηματολογίας, της δοξολογίας των ηγετών. Στην εποχή των εύκολων, παχιών λόγων.
Η δική μου φιλοσοφία είναι διαφορετική. Σαν τον καβαλιώτη ποιητή θεωρώ πως «Εν αρχή ήν η πράξις». Οι συμπολίτες μου θέλω να με αναγνωρίζουν στα έργα μου, στις πράξεις μου.
Στον χώρο του πολιτισμού το ίδιο το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι ένα σπουδαίο έργο της διοικήσεώς μου. Ανανεωμένο, παραγωγικό, σηματοδοτεί τη νέα εποχή. Την εποχή της πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας, προσανατολισμένης στις ντόπιες δυνάμεις και στην τοπική θεματολογία. Ξεκινήσαμε την αλλαγή πέρσι. Φέτος την εδραιώνουμε. Ποιος διαφωνεί; Ίσως οι κολλημένοι στο παρελθόν, στην ευκλεή δόξα της χλαμύδας, του θεατρινισμού, της δημαγωγίας. Για κάποιους από αυτούς το κόλλημα αποτελεί στάση ζωής. Για άλλους όμως αποτελεί επάγγελμα, εισπρακτική ευκαιρία, αφορμή για χειραγώγηση των εραστών της τέχνης. Τους πρώτους τους συμπαθώ και τους σέβομαι. Με τους δεύτερους είμαι ανυποχώρητα πολέμιος.
Άραγε όλα αυτά περιορίζονται μονάχα στον χώρο του πολιτισμού;
Για μένα είναι και βαθύτατα πολιτικά συνάμα. Και εφαρμόζω τις ίδιες αρχές σε όλο το φάσμα της διοίκησης του Δήμου.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΜΟΙΡΑΣΑΤΕ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΙΠΟΤΑ????????????????????????????????????????????????????????
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εαν απο αυτα προσπαθειτε να κρινεται τις πνευματικες αξιες ενος ανθρωπου που συνδεσε την ζωη του με τα κοινα του τοπου,τοτε αξιοτιμε ανωνυμε μην εισαι τοσο μηδενιστης.κρινε και τα υπολοιπα,και εφοσον εχεις καποιες ορθες προτασεις γιατι δεν τις κανεις γνωστες.σε προοδευτικη Κοινωνια ο μηδενισμος δεν εχει καμια θεση η προοδος ναι απο οποιον και εαν προερχεται αυτη.