ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2011

Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι,

Η συνεχής επέκταση του κράτους σε όλα τα πεδία της οικονομικής ζωής του τόπου αποτέλεσε την κυρίαρχη ιδεολογία και πρακτική μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Η μεταπολίτευση του 1974 έδωσε ακόμη πιο μεγάλη ένταση στην εξάπλωση και τη μεγέθυνση του δημόσιου τομέα. Αυτό που επικράτησε δεν ήταν απαραιτήτως κακό, αφού το κράτος μπορούσε να ασκεί τη δική του πολιτική και να εξευρίσκει πόρους για να την καλύψει οικονομικά. Σε συνθήκες περιορισμένης ζήτησης λόγω του μικρού μεγέθους της εγχώριας αγοράς, το κράτος όχι μόνο μπορούσε αλλά κι έπρεπε να ενισχύσει τη ζήτηση και να βοηθήσει τις δυναμικές επιχειρήσεις να υποκαταστήσουν τις εισαγωγές και να αυξήσουν τις εξαγωγές.

Δυστυχώς, με μια χαρακτηριστικά ελληνική αντιστροφή των εννοιών και των συναφών πολιτικών οι ενισχύσεις που δόθηκαν ευνόησαν τη ζήτηση εισαγόμενων προϊόντων, οι επιχειρήσεις έγιναν εμπορικές και όχι παραγωγικές, το αίτημα των μεγάλων κοινωνικών μαζών για βελτίωση των συνθηκών ζωής εξέπεσε σε απλή προσοδοθηρία διαφόρων ομάδων πίεσης που χρησιμοποιούσαν την προνομιακή τους σχέση με το κράτος για να βελτιώσουν τα ιδιοτελή συμφέροντα της κάθε ομάδας σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Κι έτσι το κράτος υπέστη μία ουσιώδη μετάλλαξη: από εξισορροπητικός ρυθμιστής των αντικρουόμενων συμφερόντων μετατράπηκε σε μηχανισμό διανομής προσόδων και προνομίων. Προσόδων και προνομίων, που δεν δικαιολογούνται από την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Κι έτσι φτάσαμε στον υπερδανεισμό, που τροφοδοτούσε καταναλωτικές μόνο δαπάνες. Άρα είχαμε εισέλθει στην δίνη της καταρρέουσας οικονομίας.

Μπορεί κανείς να θεωρήσει πως ήρθε η ώρα για την ανασύνταξη της οικονομίας μας. Και για την ανασύνθεση της οικονομίας μας. Γιατί το ένα πάει αγκαλιά με το άλλο. Δεν πάει χώρια.

Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση και ήδη η πολιτεία αποφάσισε:

Πρέπει να αναχαιτίσουμε την κρίση. Με την ακολουθούμενη περιοριστική πολιτική επιχειρείται η αντιμετώπιση του χρέους, που υπονομεύει τα θεμέλια της κοινωνίας μας. Κι αυτό σημαίνει ότι τα λίγα χρήματα που μας διατίθενται πρέπει να αξιοποιηθούν προσεκτικά, με σεβασμό στους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά :

Ας μιλήσουμε χωρίς ταμπού και χωρίς ψευδαισθήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Υπάρχει σαφές πρόβλημα και όλοι μας είμαστε μέρος αυτού του προβλήματος. Είτε ως πολίτες, είτε ως θεσμού, η οικονομική κρίση μάς αφορά άμεσα. Ας την αντιμετωπίσουμε χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Με ρεαλισμό αλλά και όραμα. Με ένταση, δύναμη και αισιοδοξία, με ταπεινότητα και μετριοπάθεια, χωρίς φλυαρίες αλλά με μέθοδο, με χρήση των επιστημονικών κατευθύνσεων. Και πάντοτε με οδηγό τις αρχές και τις αξίες μας, που τοποθετούν τον άνθρωπο στο επίκεντρο των σκέψεων, των προτάσεων των πολιτών μας.


Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι

Τα ωραία λόγια δεν ωφελούν καθόλου πια. Ήρθε η ώρα να ειπωθεί όλη η αλήθεια και να την ακούσουμε όλοι και να την αποδεχτούμε. Και η αλήθεια σήμερα είναι τόσο δυσάρεστη, που αν την αγνοήσουμε θα βάλλουμε με τα ίδια μας τα χέρα δυναμίτιδα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και ομαλότητας.

Αλήθεια πρώτη:

Ο προϋπολογισμός που κατατίθεται είναι ο πρώτος προϋπολογισμός του νέου Καλλικρατικού Δήμου. Και είναι απόλυτα ρεαλιστικός, γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Είναι για πρώτη φορά απόλυτα προσαρμοσμένος στις ανάγκες της πραγματικότητας και στις απαιτήσεις της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Για πρώτη φορά είμαστε υποχρεωμένοι να εξοφλήσουμε ολοκληρωτικά όλα τα χρέη των προηγούμενων ετών και με τα υπόλοιπα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε οτιδήποτε θέλουμε.

Για πρώτη φορά υπάρχει ανώτατο όριο εσόδων, που βέβαια είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Για πρώτη φορά υπάρχουν επιτέλους διαδικασίες διαφάνειας και αυστηρότατου ελέγχου.

Αλήθεια δεύτερη:

Οι αλλαγές που συντελέστηκαν με τον Καλλικράτη είναι πρωτοφανείς. Όμως η προεργασία που έκανε ο κρατικός μηχανισμός για τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται είναι ασήμαντη και οι δυσκολίες που καθημερινά προκύπτουν αντιμετωπίζονται μόνο χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζόμενων.

Ξεπερνάμε τις ιδεολογικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Παλεύουμε έχοντας λίγους πόρους, λίγα στελέχη, χωρίς τους αναγκαίους χώρους, με πολλές όμως αρμοδιότητες.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρέπει να βάλουμε μια για πάντα στην άκρη τις παλιές πρακτικές και τα ανεδαφικά σχέδια και να προσεγγίσουμε τα προβλήματα των δημοτών μας και τις κοινωνικές ανάγκες που δημιουργούν η ανεργία και η φτώχεια με νέο τρόπο :

Οφείλουμε να ιεραρχήσουμε και να αξιολογήσουμε από την αρχή τις δραστηριότητες του Δήμου, να δούμε ποια πράγματα είναι απολύτως απαραίτητα και ποια όχι και αναλόγως να ενεργήσουμε, στρέφοντας όλο το ενδιαφέρον μας στα απολύτως απαραίτητα και αγνοώντας τα μη απαραίτητα.

Για μας κύριος στόχος και πρώτη προτεραιότητα είναι ο Δήμος να αποκτήσει ισχυρότερο κοινωνικό προφίλ και μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, να ενδυναμώσει τους θεσμούς εκείνους που κρατάνε «δεμένη» την κοινωνία μας, ανακουφίζουν την ανθρώπινη δυστυχία και αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και την ανεργία.

Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις καταναλωτικές δαπάνες, να αξιοποιήσουμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό και τα συστήματα πληροφορικής για να επιτύχουμε μεγαλύτερη οικονομία, να αναζητήσουμε νέα έσοδα εκμεταλλευόμενοι τη δημοτική περιουσία και να αυξήσουμε τα υπάρχοντα έσοδα επιζητώντας την καταβολή των οφειλών από τους δημότες που οφείλουν στο Δήμο.

Παράλληλα, μειώνουμε , το γνωρίζετε, τα ενοίκια των Δημοτικών καταστημάτων κατά 20% και δεν επιβάλλουμε καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη. Ταυτοχρόνως εξοφλούμε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις μας στην αγορά ώστε να πάρουν ανάσα όσοι έχουν λαμβάνειν, αξιοποιούμε στο έπακρο το πρόγραμμα « Κοινωνική Εργασία» του Υπουργείου Εργασίας, μέσω του οποίου προγράμματος θα πέσουν στα νοικοκυριά της Καβάλας και στην αγορά 3 εκατομμύρια Ε.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα έργα αυτεπιστασίας, τις εποχιακές προσλήψεις στην καθαριότητα και την εκμετάλλευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Πιστεύουμε ότι θα ανακουφίσουν τους ανέργους, Μην σας παραξενεύουν τα ποσά που υπάρχουν για τις κοινωνικές ανάγκες. Συνεχώς και σταδιακά θα αυξάνονται σε κάθε αναμόρφωση, γιατί θα γίνει προσεκτική εκλογίκευση των επιδομάτων, έλεγχος των επιδοματούχων και δίκαιη κατανομή των επιδομάτων.

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες σύμβουλοι

Αποφύγαμε τον απολογισμό , γιατί το έργο μας εκρίθη στις πρόσφατες εκλογές από το λαό.

Σημασία πλέον έχει το σήμερα και το αύριο. Και σήμερα ζούμε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Η χώρα μας βρίσκεται δύο βήματα από τη χρεοκοπία. Και το αύριο δεν είναι καθόλου ευοίωνο.

Όλοι μας καταλαβαίνουμε την κατάσταση. Και θέλουμε να βοηθήσουμε να ορθοποδήσει η χώρα.

Ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε είναι να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Να αλλάξουμε νοοτροπίες και συνήθειες όλοι σε όλα τα επίπεδα, κρατικό, δημοτικό, ιδιωτικό. Να πάψουμε να θεωρούμε το κέρδος έγκλημα, να πάψουμε να ανεχόμαστε το λάδωμα και τη διαφθορά, να πάψουμε να ζούμε με δανεικά, να μη ρωτάμε μόνο τι κάνει το κράτος για μας αλλά να αρχίσουμε να ρωτάμε τι κάνουμε εμείς για το κράτος

Τούτη τη δύσκολη ώρα οφείλουμε να σταθούμε μπροστά στην πραγματικότητα με μάτια ανοιχτά, γενναίοι και αποφασισμένοι, να βοηθήσουμε την κεντρική εξουσία να πετύχει τους στόχους της, χαράσσοντας με νηφαλιότητα, σύνεση και ψυχραιμία νέους δρόμους και νέες προσπάθειες. Κι αυτούς τους νέους δρόμους και τις νέες πορείες πρέπει να τις κάνουμε όλοι μαζί, συμπολίτευση, αντιπολίτευση και δημότες.

Ευχαριστώ

4-4-11

Σχόλια