Το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό.

Ο αγαπητός Θόδωρος Καλλιοντζής, όταν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοίνωσα πως θα αναθέσω δίωρη ή τρίωρη εκπομπή του δημοτικού ραδιοσταθμού σε ντόπιο εκδότη-δημοσιογράφο, με έντονα απαξιωτικό τόνο μου είπε «θα έπρεπε να ντρέπεσαι».

Επειδή η ντροπή δεν είναι κάτι μεταδοτικό αλλά ή την έχεις ή τη στερείσαι, ας δούμε τι είχε στο πρόσφατο παρελθόν ο τιμητής των πάντων αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο μας.

Υποψιαζόμενος ότι χρωστούσε την εκλογική του νίκη επί του Γιάννη Καρατζιώτη το 1998 μεταξύ άλλων και στο γεγονός πως ο τελευταίος δεν είχε οργανωμένο γραφείο τύπου στη Νομαρχία Καβάλας, αποφάσισε την πρόσληψη δημοσιογράφου. Προσέλαβε λοιπόν τον Κ.Τ., νεαρό Καβαλιώτη δημοσιογράφο. Επειδή όμως ούτε ο νόμος ούτε ο Οργανισμός της Νομαρχίας πρόβλεπαν τέτοια θέση, τον πήρε ως “ειδικό σύμβουλο”. Λίγα χρόνια μετά η πρόσληψη θεωρήθηκε παράνομη, για κάποιους τυπικούς λόγους. Έτσι, η υπηρεσία αρνούνταν να καταβάλει τους μισθούς του Κ.Τ. Όμως το καλό το παλικάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι. Συνέχισε να απασχολεί παράτυπα τον Κ.Τ. στο κρίσιμο πόστο του. Σε λίγο καιρό ο δημοσιογράφος άσκησε αγωγή κατά της Νομαρχίας, την οποία κέρδισε στο δικαστήριο με τη βοήθεια του μάρτυρα “υπεράσπισης” Ι.Χ, ιδιοκτήτη τοπικού εκδοτικού συγκροτήματος, επίσης γνωστού τιμητή των πάντων.

Από την όλη μεθόδευση η Νομαρχία Καβάλας κλήθηκε να καταβάλει στον Κ.Τ. το εύλογο ποσό των 52.000 € περίπου, που με τους τόκους και τις λοιπές επιβαρύνσεις έγινε περίπου 91.000€, δηλαδή περίπου 1.800 € το μήνα (πόσα έπαιρνε τότε ο νεοδιορισμένος νομαρχιακός υπάλληλος;).

Όλα αυτά ήταν νόμιμα βεβαίως, ήταν όμως και ηθικά;

Αντίθετα, για τη ολιγόωρη και ολιγόμηνη καθημερινή εκπομπή του στο δημοτικό ραδιοσταθμό ο επιλεγείς εκδότης-δημοσιογράφος δεν θα επιβαρύνει το Δήμο Καβάλας παρά μόνο με το συμβολικό ποσό των 100 € συνολικά. Παράλληλα, θα αναβαθμίσει τον Ρ/Σ τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία και χωρίς να εκμεταλλεύεται την εκπομπή εμπορικά δηλαδή δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις. Κι όλα αυτά θα γίνουν πιλοτικά, για τρείς μονάχα μήνες, προκειμένου να δοκιμαστεί ο δημοτικός Ρ/Σ σε συνθήκες πραγματικής ειδησεογραφικής-ενημερωτικής λειτουργίας.

Φυσικά, ο παραπάνω δεν θα είναι μόνος του, αφού ήδη και άλλοι έγκριτοι Καβαλιώτες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την παραγωγή εκπομπών στο δημοτικό Ρ/Σ, άλλοι εθελοντικά, άλλοι με συμβολική ή και με εύλογη αμοιβή.

Τα συμπεράσματα δικά σας…


Ο Δήμαρχος Καβάλας

Κωνσταντίνος Σιμιτσής

Σχόλια