Πρόταση Ψηφίσματος από την Ανοιχτή Πόλη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά την αποτυχία της Δευτέρας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα γύρω από τα θέματα της οικονομικής πολιτικής που αποκαλύπτει και την ιδεολογική γύμνια των άλλων παρατάξεων, η παράταξή μας δημοσιοποιεί πρότασή της την οποία θα αποστείλει προς την κυβέρνηση ως «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ» και όχι ως ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Καβάλας

Ο συνδυασμός «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ»,

Ανησυχώντας για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας, που επηρεάζουν άμεσα και δραστικά το εισόδημα των Ελλήνων και οδηγούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στη φτώχεια, την ανέχεια και τη δυστυχία, με ελάχιστες προοπτικές ανάκαμψης.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις που λαμβάνονται τόσο σε διεθνές επίπεδο, όπως η Διακυβερνητική Συμφωνία της 25.1.2012 μεταξύ 25 από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε εσωτερικό επίπεδο, όπως η δανειακή σύμβαση που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή στις 12.2.2012.
Κατανοώντας ότι η πρόσφατη οικονομική κρίση υπερβαίνει το εθνικό πλαίσιο, όντας ευρωπαϊκή και παγκόσμια και όχι αποκλειστικά της Ελλάδας ή των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.
Αντιλαμβανόμενο πως η δημοσιονομική πειθαρχία είναι ο συνετός τρόπος άσκησης της δημόσιας εξουσίας, που διασφαλίζει την ορθή και διαφανή χρήση των διαθέσιμων πόρων θέτοντας στόχους με συνεχή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
Θεωρώντας όμως από την άλλη πλευρά πως η οικονομική σύνεση και η συμμόρφωση προς τους κανόνες αποτελούν μέσο για την επίτευξη της ευημερίας των λαών και όχι αυτοσκοπό.
Παρατηρώντας με ανησυχία την περικοπή των δαπανών σε κάθε δημόσιο κρατικό τομέα, ιδίως όμως σε εκείνους που σχετίζονται με τις κοινωνικές υπηρεσίες υπό ευρεία έννοια (υγεία, ασφάλιση, παιδεία, εργασία).
Εκτιμώντας πως η πολιτική λιτότητας στραγγαλίζει την πραγματική οικονομία, υποβαθμίζει το επίπεδο της ζωής των Ελλήνων, μειώνει το οικογενειακό εισόδημα πολύ πιο κάτω από το όριο της φτώχειας, οδηγεί σε κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις και υπονομεύει εν τέλει τη δημοκρατία

Καλεί την ελληνική κυβέρνηση:


Να αναλάβει πρωτοβουλίες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ανακοπεί το καθοδικό ρεύμα της μονόπλευρης λιτότητας, της άνευ όρων ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, της ποινικοποίησης των κρατικών ελλειμμάτων.
Να αναζητήσει διεθνώς συμμαχίες που θα ενδυναμώσουν τη θέση της χώρας μας και θα αποκαταστήσουν το γόητρο του ελληνικού λαού από τα ρατσιστικά σχόλια που εκστομίζονται ακόμη και από επίσημα χείλη, κυβερνητικά στελέχη ή υπηρεσιακούς παράγοντες διεθνών οργανισμών.
Να διαμορφώσει με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μια νέα πολιτική, που θα διασφαλίζει πως οι κανόνες περί χρέους και ελλειμμάτων θα επιτρέπουν αντι-κυκλικά οικονομικά μέτρα, και να παλέψει μαζί με αυτά για τη θέσπιση ενός ειδικού επενδυτικού ομολόγου που θα μειώσει το χρέος, θα αποκαταστήσει την πίστη στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα βοηθήσει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Να επιδιώξει μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ την εφαρμογή μέτρων που θα ξαναφέρουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, μέσω της αύξησης της ζήτησης στις ισχυρές οικονομίες και της θέσπισης ηπιότερης δημοσιονομικής στρατηγικής στις ασθενέστερες. Ιδίως να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που εγκαταλείπουν το σχολείο τους και να αυξηθεί ο αριθμός των πτυχιούχων από ανώτερες και ανώτατες σχολές.
Να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της ενεργειακής αγοράς και να θεσπίσει κανόνες για την προστασία των οικονομικώς αδυνάτων από καταχρηστικές πρακτικές στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.
Μέσα στη χώρα μας να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, που δεν θα είναι μονόπλευρες θυσίες του λαού ούτε σπάσιμο των νομικών κανόνων ούτε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ούτε απολύσεις εργαζομένων αλλά θέσπιση απλουστευμένων και αντικειμενικών διαδικασιών, κατάργηση των γραφειοκρατικών φραγμών, ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος.
Να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του φορολογικού δικαίου και να θεσπίσει μακρόβιους και αντικειμενικούς κανόνες που θα αποτρέπουν τις αυθαιρεσίες και θα υλοποιούν τη συνταγματική εντολή για αναλογική επιβάρυνση των πολιτών σύμφωνα με τις δυνατότητες εκάστου.
Να αναδιαρθρώσει τις κρατικές υπηρεσίες σύμφωνα με τα σύγχρονα διοικητικά πρότυπα περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, αξιοποιώντας καλύτερα και πιο ορθολογικά τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους ΔΕΚΟ και αποδίδοντας επιτελικό ρόλο στα υπουργεία.
Να εμπιστευθεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταφέροντας σε αυτήν αρμοδιότητες και πόρους, προκειμένου να ολοκληρώσει την αποστολή της, να αναβαθμίσει τον πολιτειακό και τον πολιτικό ρόλο των αιρετών σε όλες τις βαθμίδες και να πάψει τον νομικό αναχρονισμό της διαφοροποίησης των κρατικών από τις αυτοδιοικητικές λειτουργίες, να επιστρέψει δε τα παρανόμως παρακρατηθέντα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Σχόλια