Στη διάσκεψη κορυφής της Κοπεγχάγης


Την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που αφορούν στη δυναμική των πόλεων τον 21ο αιώνα, την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και το ρόλο των δήμων και των περιφερειών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είχε ο δήμαρχος Καβάλας και πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωστής Σιμιτσής στο πλαίσιο της 5ης Διάσκεψης Κορυφής Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης με τίτλο: «Ο Ευρωπαϊκός Αστικός Ιστός τον 21ο αιώνα».
Η διάσκεψη κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 22 και 23 Μαρτίου 2012  και μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso και η πρόεδρος της Επιτροπής των της Επιτροπής των Περιφερειών Mercedes Bresso.

Όπως τόνισε η κ. Bresso, «στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε και σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από υπερεκμετάλλευση λόγω ενός μη βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, οι ίδιες οι πόλεις βρίσκονται στο προσκήνιο όσον αφορά την αλλαγή του τρόπου ζωής, την τόνωση της δημιουργικότητας, την προσέλκυση νέων ταλέντων, την εξασφάλιση της επανένταξης των ανέργων στην εργασία και τη δημιουργία δεσμών συνεργασίας με τις επιχειρήσεις».

Η διάσκεψη της Κοπεγχάγης είχε ως στόχο την εξεύρεση πρακτικών λύσεων τις οποίες θα μπορέσουν να εφαρμόσουν οι αιρετοί τοπικοί και περιφερειακοί εκπρόσωποι στις αντίστοιχες περιφέρειές τους.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, περισσότεροι από 300 δήμαρχοι και πρόεδροι Περιφερειών, από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και καταξιωμένοι αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι και ειδικοί στον τομέα της αστικής ανάπτυξης μοιράστηκαν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους με στόχο την εξασφάλιση της ολοκληρωμένης αειφόρου αστικής ανάπτυξης στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Σχόλια